PDA

Tam Sürüm Bilgini Göster : Türkiye’de Spor Yöneticiliğine Genel Bakiş

zojae
09-12-2006, 05:57 AM
Yöneticilik günümüzde bir meslek olarak kabul görmektedir.Yöneticiliğin her kes tarafından yapılamayacağı net bir şekilde ortadır.Gerek sporda,gerek sanatta ve gerekse siyasette bu alanın eğitimini almış kişiler daha başarılıdır.Fakat günümüzde ve özellikle ülkemizde artık o alanda eğitim almak yada uzmanlaşmak pek fazla önem arz etmemektedir.

Ülkemizde pek çok üniversitede spor yöneticiliği bölümü mevcuttur. Verdikleri eğitim tartışılamaz. Fakat o alanda eğitim vermekten çok mezun öğrencilerimize iş kolu oluşturmak daha önceliklidir. Açılma amacı Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğüne kalifiye personel sağlamak olan spor yöneticiliği bölümü üzülerek belirtmek isterim ki pasif kalmaktadır. GSGM tek bir alım dahi yapmamıştır. İllerin spor müdürlerine baktığımız zaman ya başka bir kurumdan geçiş yapmış veya öğretmenlikten bu kuruma geçiş yapmış personeller çıkmaktadır. Bu bağlamda,4 yıl boyunca sadece bu işin eğitimini alan ve bilimsel olarak spor yöneticiliğini öğrenen gençlerimiz mağdur olmaktadır. Devletimizin ve Spor teşkilatının bir an önce bu yanlıştan kurtulması gerekmektedir.

Profesyonel veya amatör kulüplerimize baktığımız zaman durum gene hemen hemen aynıdır.
Profesyonel futbol kulüplerinin istihdam ettiği çalışanlara göz atıldığı zaman vahim durum ortaya çıkmaktadır. Ülkelerin artık spora bakış açıları tamamen değişmişken biz hala kulüplerimize veya diğer tesislerimize tanıdık eş dost alma derdindeyiz. Ve sporda da zaten dünya çapındaki durumumuza baktığımız zaman denilen anlaşılmaktadır.

Spor yöneticiliği bölümü okuyan arkadaşlara ve mezun olan meslektaşlarıma tavsiyelerim ikinci yazımda devam edecek.

Saygılarımla..

Çağdaş KÜÇÜK
Denizlispor Kulübü
Akreditasyon ve Halkla ilişkiler Sorumlusu

simren
19-09-2007, 02:11 AM
spor yöneticiliği bölümünden yeni mezun olan biri olarak kesinlikle bu konuda hemfikirim asıl mesleği ile ilgisi olmayan kim varsa GSGM'de görevde... artık bir şeyler değişse..:rolleyes: